Het meisje met de parel nodigt u uit om het werk te ontdekken van 8 hedendaagse kunstenaars die in hun beeldtaal gebruik maken van dit prachtige parelmoeren materiaal. De kunstenaars eigenen zich op hun eigen manier de parel toe die een tijdlang alleen door koningen en prinsen werd gedragen, voordat ze later het klassieke juweel bij uitstek werd.
Van even intrigerende als amusante picturale composities tot de integratie ervan in composietmaterialen, van het delicate weefsel tot de organische camouflage, de parel heeft haar laatste woord nog niet gezegd, maar opent integendeel een nieuwe bladzijde in de geschiedenis van de hedendaagse juwelen.
Van 1 juni tot 8 juli nodigt onze tentoonstelling ROUND u uit om een nieuwe kijk te krijgen op dit juweeltje, zijn licht waar te nemen en zijn poëzie te voelen.
De sieraden van de Japanse ontwerpster Kana Umeda roepen een lichte regen van glas op met een kristalhelder geluid. Onder het merk _cthruit [see through it], creëert zij juwelen in minimalistische en hedendaagse vormen die doorboord worden door het licht. In voortdurend onderzoek, van Kanazawa (Japan) tot Brussel, verkent en vormt zij haar medium zoals een goudsmid metaal vormt.
Ontmoeting tussen twee kunstenaars die objecten/sieraden tentoonstellen en wier plastische taal een visie van sensualiteit benadert.
Nelly Van Oost “stelt het genieten van het leven, het genot van het lichaam in vraag d.m.v. stukken fruit en groenten waaruit de serie FUEL bestaat”. Alle genot heeft echter zijn keerzijde; als voedsel onze brandstof is, zal overmatige productie onze wereld naar een onvermijdelijk einde leiden. De stillevens van de 18e eeuw speelden met dezelfde dubbelzinnigheid tussen de weergave van wellust en een blik op onze eindigheid.
Danni Schwaag werkt rechtstreeks met het begrip aanraking. Parelmoer is haar favoriete element. Ze speelt met de glans ervan, die ze afzet tegen de inertie van andere materialen zoals galaliet.
In haar FOAM-serie bracht haar onderzoek op internet haar ertoe de verpakking/de inhoud/het decoratieve object/het gebruiksvoorwerp, vertegenwoordigd door de schelp en de zeep, in vraag te stellen. Ze werkt op dezelfde manier aan hun oppervlak. Door het parelmoeren object te confronteren met de substantie van de zeep, verheft zij deze laatste tot een parelmoerachtig en heilig materiaal.
Van Danni tot Nelly, van Foam tot Fuel, twee overtuigingen met diametraal tegenovergestelde gevoeligheden. Beide kunstenaars verkennen deze benaderingen, waarbij het gevoel te leven een kunst op zich is.
De Danni à Nelly, de Foam à Fuel, deux partis pris aux sensualités diamétralement opposées. Autant d’approches que les deux artistes explorent, à travers lesquelles se sentir vivant constitue un art en soi.
In oktober 2020 kende de eerste editie van de tentoonstelling ‘Boîte avec couvercle’ in de galerie Samagra een groot succes tijdens het ‘Parcours bijoux’ in Parijs. De tentoonstelling bood een dialoog aan tussen het juweel en zijn houder.
Joya Brussels (Aurore de Heusch) en de galerie Hectare (Chloé Noyon en Lou Sautreau) hebben de koppen bij elkaar gestoken om een vervolg te bieden aan dit project. Ze nodigen u uit om bij Joya Brussels de oorspronkelijke tentoonstelling te herontdekken terwijl in de galerie Hectare een tweede editie te zien is. Achttien Belgische en internationale kunstenaars werden speciaal voor deze gelegenheid uitgenodigd.
Het concept van de houder wordt in vraag gesteld. Een verbintenis tussen het externe en interne, verbeeld in sculpturale ringen, hangers die de dierbaarste wensen bevatten, broches die je kan openen, … Van de sentimentele sieraden van Charlotte Vanhoubroeck tot de architectonische sieraden van Thanh Truc Nguyen, de werelden verstrengelen met een eigen poëtische taal.
Met Thanh Truc Nguyen, Edu Tarin, Angela Bermudez, Charlotte Vanhoubroeck, Annie Sibert, Takayoshi Terajima, Christophe Straube, Junwon Jung, Anne Goy, Patricia Dominguez, Sabine Herman, Diederick van Hovell, Mylène Auquiere, Aurore de Heusch, Claire Lavendhomme, Lou Sautreau, Chloé Noyon en Isabelle Carpentier.
Brio is een vrouwelijk trio van multidisciplinaire kunstenaars waarin sieraden een bevoorrechte plaats innemen. Marine Chevanse, Jamila Wallentin en Cannelle Preira hebben kennis gemaakt op de HEAR, Haute école des arts du Rhin (Arts Décoratifs de Strasbourg). In 2020 bundelden zij hun krachten om tentoon te stellen, hun unieke universum te presenteren en contact te houden.
Ze zijn gehecht aan de observatie van gebaren, het terrein, textieltechnieken of het boekbinden en creëren gevoelige juwelen waarin kleur, ritmes en beweging een vitale plaats innemen; zij gaan zelfs zover dat zij de lagen van hun vervaardiging of het spoor van een levenservaring zichtbaar laten. Ellis, Comme un après-midi, les Rebuts, Celles qui s’exaltaient, Incision, Sillon: hun creaties dragen namen met verhalen die gericht zijn op de relatie tussen sieraden, lichaam en kleding, en de spanning tussen de drager en de toeschouwer.