Foam & Fuel

Tentoonstelling - Brussels Jewellery Weekapril - mei 2022
Danni Schwaag - Nelly Van Oost

Ontmoeting tussen twee kunstenaars die objecten/sieraden tentoonstellen en wier plastische taal een visie van sensualiteit benadert.

Nelly Van Oost “stelt het genieten van het leven, het genot van het lichaam in vraag d.m.v. stukken fruit en groenten waaruit de serie FUEL bestaat”. Alle genot heeft echter zijn keerzijde; als voedsel onze brandstof is, zal overmatige productie onze wereld naar een onvermijdelijk einde leiden. De stillevens van de 18e eeuw speelden met dezelfde dubbelzinnigheid tussen de weergave van wellust en een blik op onze eindigheid. 

Danni Schwaag werkt rechtstreeks met het begrip aanraking. Parelmoer is haar favoriete element. Ze speelt met de glans ervan, die ze afzet tegen de inertie van andere materialen zoals galaliet.

In haar FOAM-serie bracht haar onderzoek op internet haar ertoe de verpakking/de inhoud/het decoratieve object/het gebruiksvoorwerp, vertegenwoordigd door de schelp en de zeep, in vraag te stellen. Ze werkt op dezelfde manier aan hun oppervlak. Door het parelmoeren object te confronteren met de substantie van de zeep, verheft zij deze laatste tot een parelmoerachtig en heilig materiaal. 

Van Danni tot Nelly, van Foam tot Fuel, twee overtuigingen met diametraal tegenovergestelde gevoeligheden. Beide kunstenaars verkennen deze benaderingen, waarbij het gevoel te leven een kunst op zich is.

De Danni à Nelly, de Foam à Fuel, deux partis pris aux sensualités diamétralement opposées. Autant d’approches que les deux artistes explorent, à travers lesquelles se sentir vivant constitue un art en soi.

  • earjewellery-rosa-soapy-danni schwaag