Lou Sautreau leeft en werkt in Brussel. Vanuit een formeel onderzoek in combinatie met geselecteerde kleuren ontstaan juwelen die bewegen en poëtisch getint zijn. Zoveel voorwerpen die we ons eigen maken omwille van hun persoonlijke kracht en die ons doen daveren. Haar oeuvre is een reis tussen materialen, sieradentechnieken en het gevoel voor textiel.
“Mijn verbeelding heeft zich gevoed aan de verhalen van een grootvader goudsmid. Elke ontwerper is immers kind van zijn tijd en verwoordt dit op zijn eigen manier. Het materiaal zelf is mijn onuitputtelijke bron van inspiratie. Ik luister er als het ware naar en laat mijn ontwerpen erdoor leiden. Ik maak tijdloze ontwerpen die kun kracht halen uit hun eenvoud. Ideeën bedenken en vormgeven, die eenmaal gedragen tot leven komen, is en blijft voor mij pure magie.” Sabine Herman
De sieraden van Emma Gregory vertalen de ruwe energie en ritmische complexiteit van elektronische muziek naar tastbare vormen. Geïnspireerd door drum & bass verkent ze de verbindingen tussen muzikale notatie en hedendaags design. Haar creaties transformeren beats in visuele patronen, waarbij elke schakel een geluidssectie symboliseert en elke kleur een muzikale track. Door een subtiel spel van structuren en volumes geeft ze vorm aan de spanning en vloeiendheid van baslijnen – de laagste notensequenties – en biedt zo stukken die resoneren met de puls van de muziek.
Emma Gregory werkt voornamelijk met staal, een gedurfde keuze binnen de sieradenwereld. Ze gebruikt een uiterst dunne draad van slechts 0,3 mm dik, wat haar stukken een opmerkelijke lichtheid en vloeiendheid geeft. Haar sieraden, zowel minimalistisch als luchtig, raken door hun eenvoud en effectiviteit. Elk sieraad vormt een evenwicht tussen schijnbare kwetsbaarheid en structurele stevigheid.
Opgeleid in sieradenontwerp aan gerenommeerde instellingen zoals de Glasgow School of Art, de Goldschmiedeschule Pforzheim en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen, ontwikkelde Emma Gregory een unieke benadering van sieraden. Haar masterproject stelde haar in staat de relaties tussen muzikale notatie en kunst te bestuderen, geïnspireerd door kunstenaars als Kandinsky en Paul Klee, die ook probeerden muziek visueel te vertalen.
Net als Esther Heite, die sinds 2023 tentoonstelt in Hectare Galerie, benadrukt Emma Gregory de technische eigenschappen van staal, een centraal materiaal in hun benadering. Deze bewuste keuze bepaalt hun creatie, waarbij elk stuk is ontworpen volgens de unieke kwaliteiten van dit metaal. Het is onmogelijk om hun sieraden in een ander materiaal voor te stellen: de stijfheid, flexibiliteit en lichtheid van staal bepalen hun esthetiek en formele taal.
Danni Schwaag transformeert materialen tot boeiende composities, waarbij een wereld wordt onthuld waarin texturen en kleuren met gedurfde harmonie op elkaar reageren. Haar creatieve proces is geworteld in spontaniteit en het zoeken naar balans, geleid door toevalligheden en verrassingen. Natuur, architectuur en kunst verweven zich om sieraden te creëren die een tactiele en visuele verkenning belichamen, waarbij de verbinding tussen aanraking, emotie en esthetiek op subtiele wijze wordt onthuld.
De kunstenares eigent zich parelmoer toe, een materiaal met iriserende reflecties, dat ze combineert met onverwachte elementen zoals hout, koper en galaliet. Daar komen nog email, draden en gevonden objecten bij, zorgvuldig samengebracht om diepte en visueel contrast te creëren. Dit mozaïek van materialen vormt een chromatische harmonie waarin pastelkleuren, levendige accenten en ruwere tinten samensmelten. De verrassende combinaties en verfijnde afwerking benadrukken het sculpturale karakter van elk sieraad.
Geboren in Duitsland, studeerde Danni Schwaag aan de Universiteit voor Toegepaste Kunsten in Trier, in de afdeling Gemstone and Jewellery Design van Idar-Oberstein, tussen 2004 en 2008. In 2006 nam ze deel aan een Erasmus-programma aan de Escola Massana in Barcelona, wat haar creatieve benadering verrijkte. Daarvoor had ze het vak van edelsmid geleerd in Münster, waar ze na haar opleiding ook heeft gewerkt. Deze eclectische reis stelde haar in staat een unieke artistieke taal te ontwikkelen, geworteld in experiment en de heruitvinding van materialen.
We hadden het genoegen om het werk van Danni Schwaag te tonen tijdens de tentoonstelling Foam & Fuel in april 2022, samen met Nelly Van Oost, waar hun creaties een dialoog aangingen over de sensualiteit van materialen en het ambachtelijke gebaar.
“Ik heb geen lievelingsmateriaal, wat ik leuk vind is de kunst van het maken. Het is de fysieke betrokkenheid van het lichaam, het is de aanraking van het materiaal, de sensatie, de geur, het is het instinct dat ontwaakt en zich kan uiten. Het gereedschap zijn, het vuur zijn, de draad zijn die tot leven komt, de tijd om een verhaal te vertellen. Dan terugvallen in de leegte, wachten, overwinteren, de stromen opslaan tot de volgende beving. Het draait allemaal rond traagheid…” Chloé Noyon
Pascale Lion of de gratie en elegantie van de herbekeken maliënkolder. Het kleurenspel van iriserende tinten op staal-, koper- of titaniumtextuur. Het licht veredelt het materiaal, het juweel trekt de aandacht, nodigt uit tot aanraken en verrast.
Kazuko Nishibayashi verdeelt haar tijd tussen Duitsland en Japan. Zij creëert sieraden van grote tijdloosheid. De leegte en de vorm staan centraal in haar werk. “Voor mij heeft leegte dezelfde betekenis als materie”. Tussen strakheid en romantisme wordt zilver beeldhouwkunst. Haar kant- en plooiwerk is verwerkt in ringen, broches en hangers.
Onder de naam Margoni onthult het Griekse duo Mary Margoni en Yannis Mandilakis een nieuwe benadering van het slijpen van edelstenen. Deze ontwerpers, gevestigd in Thessaloniki, sublimeren elke edelsteen met een unieke filosofie: de ruwe authenticiteit van de stenen behouden en ze tegelijkertijd met goud uitvergroten. Hun werk combineert abstracte lijnen en asymmetrische vormen en biedt levendige, tijdloze sieraden die de caleidoscopische schoonheid van elke steen eer aandoen.
In hun studio staan de stenen centraal in het creatieve proces. Mary concentreert zich op het ontwerp en bedenkt vrije, moderne vormen, terwijl Yannis zijn slijp- en polijsttechnieken perfectioneert. Sommige stenen, die in hun ruwe staat worden gelaten, onthullen een natuurlijke textuur, terwijl andere worden gevormd in vrije slijpvormen om het licht op een unieke manier te vangen. Edele metalen zoals 18-karaats goud en sterling zilver omlijsten deze edelstenen en voegen contrast en subtiliteit toe.
Margoni werd opgericht in 1989. Sindsdien is het duo doorgegaan met het delen van hun kunst over de hele wereld, met tentoongestelde stukken in Europa en de Verenigde Staten. Geïnspireerd door de kleurrijke landschappen van Griekenland geven ze hun creaties een natuurlijke elegantie, een mix van kracht en delicatesse.
Juliette Même transformeert alledaagse objecten tot uitzonderlijke sieraden. Haar werk onderzoekt het begrip waarde door een subtiel spel tussen vorm en materiaal. In haar serie Faux-semblants herinterpreteert ze historische sieraden die worden afgebeeld in portretten van koninginnen en prinsessen, waarbij ze een onverwacht materiaal gebruikt: het aluminium blikje. Deze transformatie daagt onze perceptie van luxe en kostbaarheid uit, terwijl het tegelijkertijd nieuw leven blaast in deze alledaagse objecten. Door haar ingreep verheft ze een gewoon materiaal tot een edel sieraad, waarbij illusie en werkelijkheid vervagen om een nieuwe kijk op onze omgeving uit te lokken.
Op technisch vlak maakt Juliette Même gebruik van traditionele juweliersvaardigheden om haar materiaal te veredelen. Ze past zettechnieken en ciselering toe om edelstenen en ceremoniële ornamenten na te bootsen. Elk detail wordt minutieus uitgewerkt om aluminium om te toveren tot een verfijnd sieraadelement. De gepolijste en glanzende uitstraling vangt het licht en behoudt tegelijkertijd een opmerkelijke lichtheid, zelfs bij sieraden van aanzienlijke omvang.
Juliette Même is een geëngageerde kunstenaar die elke stap van haar creatieve proces volledig omarmt. Ze vervaardigt haar sieraden volledig zelf, van het verzamelen van de materialen tot het maken van de verpakking. Niets wordt aan het toeval overgelaten: elk stuk wordt vergezeld van een uitlegkaart die het verhaal van het object vertelt en de oorsprong van de materialen aangeeft. Afgestudeerd aan de HEAR in Straatsburg in 2020, plaatst Juliette Même haar werk in een transformatieve en onderzoekende benadering van alledaagse materialen. Haar serie Faux-semblants bouwt voort op het onderzoek dat werd gestart met Krollection, een verkenning van bierverpakkingen. Haar aanpak sluit aan bij een gedeelde dynamiek met andere kunstenaars die worden tentoongesteld in Hectare Galerie, met name tijdens Matières cueillies, een tentoonstelling die makers benadrukte die alledaagse materialen omvormden tot kostbare objecten. Haar werk blijft zich ontwikkelen en biedt een kritische en poëtische blik op het begrip sieraden en verschijning.