Lopende tentoonstelling - Matières Cueillies

Exposition Collective 17/10 - 30/11/2024
Charlotte Van de Velde, Isabelle Azaïs, Julie Decubber, Juliette Même, Ognyana Teneva et Xinyi Chen

Voor haar nieuwe tentoonstelling heeft de galerij Hectare zes ontwerpsters met diverse profielen uitgenodigd, zes verzamelaars, ieder op haar eigen manier. Zij onderzoeken, herinterpreteren, geven opnieuw vorm aan materialen, en herschrijven diens verhalen. 

In het werk van Charlotte Van de Velde, Isabelle Azaïs, Julie Decubber, Juliette Même, Ognyana Teneva en Xinyi Chen staat de herinnering centraal. Evenwel de toekomst. Van loslaten en transformatie, tot vervellen, misschien zelfs alchemie.  

Antieke sluitingen omgevormd tot hedendaagse armbanden; keramische scherven, porseleinen beeldjes en herrezen ‘kleine heiligen’ aan elkaar gerijgd: de idee van een verzameling wordt speelser en breidt zijn definitie uit. Iriserende oppervlakken samengevoegd tot gemuteerde wezens; verblindende sieraden die voortkomen uit bijna niets; draden gewonnen uit flessen en geknoopt tot kant: het oude wordt opnieuw uitgevonden, tussen objecten van het verleden en structuren van de toekomst. Elektronische componenten bezet met gerecycled en gekleurd zilver: het principe van het juweel, opnieuw uitgedacht, betreedt een nieuwe dimensie.  

Zes unieke, nauwgezette en gedurfde benaderingen, die nieuwe semantische velden openen en de wijzer verleggen van het verleden/afgedankt naar de toekomst/reconstructie. Er ontwikkelt zich een heerlijk subtiele dialoog tussen deze verschillende identiteiten, gevoelig voor het onverwachte.  

Humor sijpelt vaak door in deze creatieve avonturen, die echter doordrongen zijn van het bewustzijn van een onzeker heden.  

Nu eens een uitdagende houding tegenover vooroordelen en verwijzingen naar de betekenis van ‘waarde’, dan weer een uitnodiging om verhalen te delen van herinneringen of utopische dromen, bieden de werken van de zes kunstenaars die Hectare samenbrengt onder de noemer Matières cueillies, onze zintuigen een veredeld œuvre waarvan de technische finesse doorprikt wordt met poëzie, in werken doordrongen van hun veelzijdige persoonlijkheden, tussen extravagantie, strengheid en lichtheid.